Stema lui Mihai Viteazul după Unirea Principatelor româneşti <Acasă

Despre

  „Acesta este un proiect cultural și civic. Soluția pentru România este culturală, regală. În definitiv, regalitatea e simbolul Cultivării: viitorii Regi se cultivă (dedică) pentru Patrie încă din naștere, prin secole... În același timp, CULTURA ȘI PARTICIPAREA CIVICĂ îi „țin” la locul lor pe fățarnici.

În plan civico-politic suntem pentru o societate democratică şi neparvenită, pentru o Românie care își respectă tradiția-făgașul, fiind obligatorii punerea publică în discuţie a regalității, informarea corectă a poporului asupra istoriei regalității în Romania, asupra avantajelor monarhiei constituţionale. Această formă de guvernare, născută printr-o acumulare de înţelepciune politică, este una dintre cele mai moderne. Scurt spus: un compromis optim între monarhia autoritară - care devine astfel una de prestigiu, simbolică, nicidecum neînsemnată, Regele fiind persoana propusă de o mare și antrenată familie pentru a fi un reper moral - şi republica parlamentară, schimbarea pe care se lăuda a o preconiza ca garant exemplar al democraţiei chiar și actuala putere. Monarhia constituţională ar împăca şi tradiţia românilor, şi nevoia acută de Simbol, de Domn, de arbitru imparţial, de model moral, de responsabilitate (un Rege nu poate „da un tun” pentru ca apoi sa fugă - ar compromite dinastia) şi stabilitate (pe lângă interesele grupării / partidului preşedintelui, republica presupune un consum enorm pentru alegerea cincinală a preşedintelui, ţara neputând beneficia de un program coerent pe termen lung). Ideea de Domn, impusă oficial, ar resuscita benefic viaţa societăţii. Este şi un simbol creştin, un simbol al familiei (dacă Hristos n-a fost însurat, Regele există prin dinastie).

Am cunoscut din interior partidul(-ele), ong-ul(-urile)... sateliţii camuflaţi sau nu, teatrul „şmeker”: „păi tu cum crezi că se fac astea?!”. Am făcut muncă patriorică, sprijinindu-le, şi am demisionat chiar când începusem, chipurile, să fim întrebați de sănătate şi ei erau „pe val” sau se organizau mai bine. Asta e, nu aglutinăm, nu ne place gargara în gaşcă. Ținem la viaţă. Singurele repere rămase în picioare: Regele şi societatea civică. Numai ele pot arbitra politica. Politicienii, dacă ar gândi un pic în perspectivă, ar trebui să le promoveze pentru a se salva ei înşişi, dacă la alţii nu se pot gândi. Singura variantă plauzibilă de altceva. Un articol „duh la duh”.

În primul rând datorită neinformării s-a ajuns la această constituţie sinistră, otrăvitoare, de „preşedinte jucător”... că toţi s-au jucat - nu măsurăm acum în ce grad - cu destinul României. Pe frontul patriotic, al inițiativelor civile și civice, al informării corecte, deasupra simpatiilor partinice - după aproape un sfert de veac de „rotaţie a cadrelor”, mai toată clasa politică e expirată: avem nevoie de un Rege sau o Regină ca reper moral (Casa Regală e pregătită de sute de ani cu o garnitură care poate fi un factor de stabilitate, de cultură și civilizație pentru cel puțin 50 de ani), pentru a renaşte -, putem acţiona mai mulţi. Lansăm provocarea pentru cei care vor să se implice eficient, la obiect (texte dense, imagini grăitoare, documente verificate, excluse fiind logoreea şi senzaţionalismul).


Afidomn.ro este o platformă (de muncă, studiu) patriotică unde vor fi promovate mai multe proiecte - pe cei interesaţi îi rugăm să ne scrie la adresa de contact. Aşa cum un grup de civici - SOS Fântâna - afiliaţi doar bunului simţ, prin perseverenţă şi spirit practic au reacţionat şi au putut salva de la demolare Fântâna din Piaţa Universităţii, unde se proiectase un kitsch lugubru (vezi presa din vara anului 2012), tot aşa vrem să reabilităm cât se poate de concret (mai ales prin noi) şi oficial Ideea de Domn / Doamnă, în pofida, ba chiar cu concursul (altfel nu se poate în contextul democraţiei) clasei politice, până una-alta, fără Reper şi Credibilitate. Nu credem în individualism - majoritatea marilor personalităţi au apărut în contextul unor generaţii excepţionale (s-a „întâmplat” chiar şi în fotbal) -, dar este primordial ca fiecare să-și asume activități conforme cu vorbele.

Afidomn nu este o expresie misogină - se putea adăuga şi afidomnişoara, şi afidoamnă. Vezi și țelul, tot de sorginte țărănească (afidomn ar avea astfel o largă și temeinică susținere), sorei vestitului luptător al României Ion Gavrilă Ogoranu: „vreau să le fac doamne”. Credem că ţine de profilaxia generală să invocăm expresia „a fi domn / doamnă”. Una din expresiile cele mai frumoase şi bogate semantic din limba română. Nu în ultimul rând, e vorba de afi domn - care precede afi palace, condiţionat inevitabil de afi domn ;). O platformă onorabilă, cu identitate clară şi aranjamente dinamice (vom creşte, vom rafina), apărută şi ca reacţie la decăderea care parcă încearcă să ne ecraneze spaţiul public. Contra mercantilismului, mediocrității, snobismului, lipsei de substanţă, vom încuraja proiectele vii, creative şi sincere... cât ne-om pricepe a le adulmeca şi, mai ales, lucra.

Metaforic vorbind, A fi Domn a apărut şi ca reacţie la AFI Palace (Cotroceni). Dacă aficotroceni stă sub semnul îngust al profitului financiar - vezi, de exemplu, ştirea -, neavând politici de încurajare a producţiei interne, în principal stimulându-se consumul românilor, afidomn îşi propune să facă o „breşă în cultura forward-ului”. Numim „cultura forward-ului” distribuirea excesivă, de multe ori până la a deveni singura participare la internet, a producţiilor (texte, imagini ş.a.) altora. Distribuire aproape automată, fără participare creativă, ducând per ansamblu la o veritabilă beţie de cuvinte în masă. Nu mai vorbim de grupurile / paginile / cauzele peste grupuri / pagini / cauze şi alte metode eficiente (conştiente sau nu) de îngropăciune. Pe tărâmul lui afidomn viaţa e mult mai palpitantă, domeniul în jurul căruia gravităm fiind al creativităţii: manifestare a Omului Viu întrucât are un fir nobil şi e la obiect. Între altele, „mega-fun”-ul de la afipalace devine „Piaţa Afi” creativ pe afidomn. A fi creativ, creativă... măcar a încerca.

Ce înseamnă fundalul de pe această pagină? E un Copac care a fost tăiat la sol cu drujba sovietică şi care, acum, pare că începe să înverzească. Totodată observați mai multe nuclee: suntem permanent în căutarea colaborărilor. Românul s-a învăţat să aştepte de la centru sau, pe aceeaşi linie a perfecțiunii, să vorbească geopolitică enormă, de multe ori, în cadrul unei băşcălii. Poporul trebuie informat, (re)animat. Ceea ce reclamă un conţinut cultural și civic viu. Odată având o idee clară asupra lucrurilor, primând acțiunea concretă.

Oficial, este vorba de site-ul Asociaţiei Cultivatorii

 Adresă e-mail de contact: office@afidomn.ro