Stema lui Mihai Viteazul după Unirea Principatelor româneşti

Biblioteca 1. În primul rând recomandăm Cartea Regelui : Convorbiri cu regele Mihai I al Romaniei, de Mircea Ciobanu, o carte miraculoasă, care prezintă o adâncime a înțelesurilor, dar și o densitate a informațiilor rar întâlnite. O carte în care Regele se destăinuie ca menire: aceea de a lucra pentru ceilalți. În care spune că noi, românii „trebuie să ne reclădim de la temelie credința că nu ne-am născut din întâmplare pe Pământ”, că „ura face rău altuia, dar în primul rând celui care o poartă”, că trebuie să ne recuperăm poate „cel mai frumos sentiment: dragostea de patrie”, de aproapele nostru, să reconstruim și reîntregim România.

 2. Cărţile au fost alese în afara mlăştinoaselor meciuri, contre, socoteli şi afilieri politice. Le dorim oamenilor care apar ca figuri noi pe "cam expirata" scenă politică: empatie, maturitate şi anvergură. Poate se inspiră şi din lectura acestor cărţi. Vechii actori ai scenei publice, oportunişti, rinoceri, fanfaraoni sau iepuri politici, să realizeze - poporul, o societate civică ar trebui să le impună - că scena politică ar mai avea şanse să-şi recâştige prestanţa doar prin restaurarea monarhiei - după 70 de ani de republică, ce am mai putea încerca?!
 3. Referirea "Cu parfum de epocă, senzaţionale" de mai jos se referă la cărţi care conţin multe informaţii utile, chiar dacă vin cu unele sugestii tendenţioase - vezi și "Răspunsuri la probleme „spinoase” (Dezintoxicări)". Lâncezeala "vintage", "retro", sau "exotică", "senzaţionalistă", fie ele cu volute "clasice", muzeale, ni se par de-a dreptul diversiuni în condiţiile în care credem că Numai Monarhia Salvează România.
 4. Este cel puţin impresionant cum, în ansamblul ei, Casa noastră Regală s-a dedicat României, asumându-şi total şi până la capăt condiţia, punând România mai presus de orice. Este cel puţin impresionant cum autori străini (vezi şi cele două cărţi de mai sus), scriu despre măreţia acestor fapte, recunoscând neputinţa şi ignoranţa de care au dat dovadă cândva propriile lor state. Este cel puţin impresionant să vedem omagieri, discursuri extraordinare întru cinstirea Regelui nostru, cântându-ni-se imnul în afara ţării - vezi o extraordinară lecţie de istorie, caracter şi recunoştinţă din partea unui Primar al Londrei. Este păcat că istoricii, scriitorii noştri, personalităţile publice şi, în general, noi, românii, pare că ne-am uitat stema, distincţia, atât la propriu cât şi la figurat. Republica adusă cu tancurile sovietice ne-a denaturat, falimenat. Depinde de noi toţi să reînviem.
 5. În general link-urile nu trimit către intermediari. Excepţie fac situaţiile în care editura nu are un site sau preţul cărţii e mai mic (criteriul "open source") la intermediari. De exemplu, la acest intermediar cartea e la un preţ mai mic decât la editură. Acolo unde s-a putut am indicat către formatul pe suport electronic al cărţii.

.Cărți apărute în 2013 - an prevestitor credem...

   Monarhia în România, o evaluare: politică, memorie şi patrimoniu    Coroana în societatea românească    Monarhiile secolului XXI

.Monarhia în zilele noastre

   În slujba voastră în toate timpurile. Mesaje şi convorbiri radiofonice ale M.S. Regele Mihai I al României (1989-2010)    Lumea Regelui    Monarhia Românească    Mihai I al României. Regele şi Ţara    Regele Mihai. Un surâs care nu se vede    Patrie şi destin - Principesa Moştenitoare a României    Principesă şi monahie: Domniţa Ileana - Maica Alexandra

Un comentariu de carte interesant

   Recomandăm şi "O istorie sinceră a poporului român", carte care, cu "câteva picături de pelin, cu savoarea lor mai aspră, face oarecare bine cititorilor noştri după atâta şi atâta dulceţărie" şi diversiune... l-am completa pe Caragiale. Carte în care, între altele, renumitul şi deloc apologeticul istoric Florin Constantiniu scrie negru pe alb: "Regele Mihai a fost singurul şef de stat din Europa de est care a sfidat făţiş politica Moscovei de promovare a comuniştilor în conducerea statului". Iată şi o versiune parţială a cărţii. Critica făcută cărţii de d-l George Pruteanu este de asemenea prea "vie" ca să nu o menţionăm aici.

.Monarhia de dinainte de ocupaţia sovietică

   Regele Ferdinand I "Întregitorul" (1914-1927)    Regina Maria. Capitole târzii    Carol I şi politica României (1878-1912)    Povestea vieţii mele (3 volume)    Carol I al României 1866-1881)    Viaţa cotidiană la Curtea Regală a României (1914-1947)    Vânătorii reginei Elisabeta. Memoriile unui ofiţer din garda regală

  Citibile în format electronic:
  -Povestea Vieţii mele, de Regina Maria a Romaniei
  -Ţara mea, de Regina Maria a României

."Cu parfum de epocă, senzaţionale"

... le găsiţi căutând senzaţionalul, de multe ori antiteza "meşteşugită" (vezi opunerea figurii Regelui Mihai celei a mareşalului Antonescu) cu preţul răstălmăcirii...

.Colecţii

*10 din mesajele Regelui către români

 1. Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea.
 2. Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa.
 3. Dacă oamenii vor să mă întorc, mă voi întoarce. Românii au suferit destul şi au dreptul de a fi consultaţi în ceea ce le priveşte viitorul.
 4. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos.
 5. Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.
 6. Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie.
 7. Copiii și tinerii țării au astăzi o viață fără granițe. În fața computerelor sau călătorind pe cinci continente, fără niciun complex de inferioritate, ei sunt acea parte a României care ne așază la nivel de egalitate cu orice altă țară a lumii.
 8. Mulțumesc părinților și profesorilor care, prin sacrificiu personal, dau copiilor lor un viitor așa cum nicio altă generație trecută de români nu a putut avea.
 9. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru.
 10. Vom avea o șansă în viitor doar dacă ne vom asuma propria noastră răspundere. Nu va veni nimeni de altundeva să ne ofere binele.