Stema lui Mihai Viteazul după Unirea Principatelor româneşti

Feriţi-vă de măgăroi (relatări şi opinii din „teritoriul monarhiştilor”)


                 
Monarhia și viitorul ei

Suntem mulți români care credem că anul 2013 poate fi un an astral pentru România, precum au fost anii 1877 și 1918. De data aceasta putem renaște prin revenirea la monarhia constituțională, odată cu preconizata schimbare a Constituției. Este clar că republica s-a dovedit falimentară. În toate variantele, înainte și după 1989, cu președinți de la toate partidele care pot propune președinți - deși scurt, credem că interimatul lui Crin Antonescu s-a dovedit relevant: în fond, în acea perioadă USL, guvern + președinție, a organizat un referendum de pomină (pentru cine să fi ieșit lumea în stradă?), unde parcă s-a vrut a se arăta că nu conteză votul cetățeanului, nici cuvântul politicianului, fie el președinte (de mare partid sau al țării) - vezi alba-neagra. Joaca cu țara... Și ne putem aduce aminte de multe alte isprăvi ale președinților. Regele Mihai întruchipează ALT MODEL UMAN. Ar putea prelua Coroana Românie pentru câțiva ani, ar fi și un extraordinar act reaparator, pentru care am fi admirați pe drept de întreaga Europă. Totuși Regele are o vârstă foarte înaintată și trebuie să ne grăbim eficient. Ne adâncim groapa zi de zi, pe măsură ce nu tranșăm. Trebuie să găsim în scurt timp energia și mijloacele de a materializa. A fi eficienți, a nu bate pasul pe loc, a nu ne mai încurca.

Soluția: culturală și regală. Numai așa putem schimba ceva. Ce viitor are monarhia? Imagine manifest cu Principele Nicolae:

            Imagine manifest cu Principele Nicolaei


ANRM și partidul

Totuși, trebuie să fim atenți! Ne facem datoria să nu mușamalizăm niște fapte ciudate de care am dat pe teritoriul unor titrați susținători ai monarhiei. Noi nu prea i-am înțeles... ne-au cam depășit. De aceea le-am zis „fapte ciudate”. Și trebuie să dăm nume acolo unde ni se par situații cam grave, unde sunt sau probabil vor fi persoane vocale în viața noastră publică, că doar nu suntem în „Lache și Mache”.

Ne-a uimit faptul că secretarul general al ANRM, d-l Tiberiu Cnab, care apare ca inițiator al unui alt eveniment publicat pe facebook, tot pentru 10 Mai, a sărit imediat, că nu avem voie să protestăm. ANRM, așa-zisa Alianță Națională pentru Restaurarea Monarhiei. Păi am fost luni de zile la ședințele lor și pe mulți din conducere îi cunoscusem cu ocazia trecerii pe la PNL. Cum să sară că protestăm, că „nu avem voie să facem manifestație”? Când ştiu și profilul nostru cultural mai de mult (mai ales d-l Cnab, secretarul ANRM, care ştie că unii am făcut muncă patriotică culturală - curs de informatică la PNL... şi atunci a încercat o intimidare). Să nu fi observat că evenimentul nostru (cu site, materiale, petiţii depuse efectiv la Camera Deputaţilor şi la Senat etc.) a așteptat să-şi aleagă locul la fel cu al evenimentului ANRM, în ideea unei acţiuni comune? STATUIA ECVESTRĂ A REGELUI CAROL I, ZONA DIN JURUL EI, E CEL MAI BUN LOC DE ÎNTÂLNIRE ( a scris şi copreşedintele ANRM Cătalin Şerban, cum îi place lui, cu litere mari: "CHIAR IN ACEL LOC SI CHIAR LA ACEA ORA (începând cu orele 17:20)" ). Ce nu convine ANRM, că mai sunt şi alţii care se manifestă de 10 Mai? Cum adică "nu veti avea voie sa faceti nici o manifestatie" (dl Cnab, secretarul general al ANRM)? Dar ce, vin acolo să protestez, să blochez circulaţia, să fie nevoie de jandarmi? Cum ne poți „arunca” cu protestul când noi scriem public că, de 10 Mai, vrem să SĂRBĂTORIM? Cu steaguri, flori, prin prezenţă de gală. Carol's party... poate e mai clar aşa :) pentru departamentul de marketing al ANRM, eventual PNL, devenit între timp organizator de evenimente „cultural-artistice”. Pentru noi: 10 Mai = Ziua Independenţei României și ne vom asuma cu drag o prezență cultural-civică. Nu avem voie să venim la statuie? DUBIOS!

ANRM nu stă prea bine, şi asta chiar se vede (site-ul www.anrm.ro e departe de ce ar putea fi), cu difuzarea pe internet (ce poate fi mai simplu decât să dai o adresă unde să pui detaliile?). Vor spune mereu că sunt fără greş, organizaţia pro-monarhică „cea mai mare, revoluționară (pornită din Piața Universității când cu „jos guvernul Boc”... în apelul lor stufos pentru restaurarea monarhiei singurul nume de politician este, ați ghicit, Băsescu... departe de noi a-l apăra: considerăm, în marea ei majoritate, clasa politică expirată de la un cap la altul, de mai mulți ani), dar și cu cea mai mare experiență. „Rulează mii de pensionari”, „manipuleză” mase de oameni etc. Termeni oribili pe care i-am auzit la d-l Cnab... mi-am amintit și de felul cum dânsul, de îndată ce i se năzare, dă efectiv afară și din grupuri (s-a întâmplat în cazul mai multor persoane) la care e administrator, de exemplu de la „Regele este Patria”, iarăși o chestie politizată. Tcnupeu ;)... viitor parlamentar probabil. Altfel, dacă fondatorii ANRM se ocupă de ani de zile, şi acum ceva mai mult de un an (cam de când i-am găsit eu) ştiu sigur că s-au ocupat de evenimentul 10 Mai, care sunt marile "performanţe"? Ei spun că anul trecut au organizat un eveniment care a avut succes. A vuit orașul anul trecut de 10 Mai... Ceva succes va fi când prin trezirea și nu manipularea cetățenilor se va reuşi crearea unei presiuni populare care să determine politicienii ( şi acoliţii lor), care, în marea lor majoritate, acţionează şi se sucesc prin prisma „caşcavalului” electoral (vezi şi cazul „monarhiştilor” din PNL - credem că poporul nu poate fi prostit oricum și că soseşte scadenţa pentru asemenea prea... - sau al traseiştilor din toate partidele cu vizibilitate ), va finaliza Proiectul de Lege pentru Ziua Independenței, proiect adoptat de Senat încă din 2011: ar fi o respectare elementară a adevărului. Cum poţi avea pretenţii la donaţii? Se tot spunea în ședințele ANRM că nu putem face nicio acțiune, nicio ieșire, fără bani, spun acum și cu ocazia evenimentului. Oamenii s-au fript cu tot felul de şarlatani, așa-ziși independenți, ong-iști. Cu ce i-ați convins că sunteți de susținut, că sunteți dedicați cauzei Restaurării Monarhiei? Când ați fost invitați să facem lobby pe lângă deputați - au fost două astfel de momente pregatite cu zile bune înainte (al doilea moment a fost pregătit cu două săptămâni înainte) - v-ați făcut că nu auziți. Lăsaţi-o aşa, nu insistaţi cu donaţiile că stricaţi „nasol” atmosfera. Puteţi însă încuraja alte asocieri între cunoscuți, PUTEȚI PROPUNE / ÎNCURAJA PROIECTE, ÎNSĂ NU CEREȚI BANI.

În legătură cu propunerea ANRM de modificare a Constituției credem că un mic rezumat (”abstract” în terminologia lucrărilor (”papers”) științifice - aici intră și domeniul umanist) al fi foarte util. Plus încurajarea de apeluri punctuale, care pot fi făcute și de alți cetățeni. Că DE VOTURI LE PASĂ POLITICIENILOR. Nu spun că nu-s necesare detaliile tehnice. Dar DOAR în această formă, fără rezumat și apeluri punctuale din partea cât mai multor cetățeni, poate părea ceva prea sofisticat - și nu e!, eficacitatea fiind cam redusă. În general, apelurile stufoase, cu care ne-a obișnuit ANRM (vezi și apelul de pe site-ul anrm.ro, vezi și apelul kilometric al secretarului general al ANRM, d-l Cnab, în final ajungând la clasicul: „nu fi orgolios, donează”), pot produce chiar EFECTUL CONTRAR: E PREA COMPLICAT, MAI BINE NU NE BĂGĂM. Nu mai spunem de virarea în cont: dacă apuci să le virezi și apoi te dezamăgesc (am trăit această experiență cu Nicușor Dan - vezi mai jos), vei asocia dezamăgirea cu ideea, aceasta fiind una din cele mai perverse manipulării pentru a îngropa o idee. Dacă deja și-au pregătit scuza: „N-am avut bani, n-am putut face nimic”, n-am avut bani să plătim nu știu ce formație: nu ține! Implicați cât mai mulți cetățeni, nu mai defilați cu câteva persoane atotcunoscătoare. Sunt foarte multe acțiuni care pot pune presiune pe politicienii. General vorbind, societatea civică nu mai e chiar așa naivă și lipsită de combativitate ca să mai fie cobaiul politrucilor. Dacă aceștia, oricare ar fi ei, cred că vor putea îngropa ideea de suveranitate, de prestigiu al monarhiei, sunt pe un drum greșit. Magnetizarea poporului în jurul acestor cauze, în definitiv, având un nucleu comun, plutește în aer.

Direcţiunea oficială a ANRM de azi e cam aceeaşi cu emițătorii non-formali ai asociației non-formale de acum un an, când ANRM nu exista juridic și nici nu își luase acest nume (puteți reconstitui și de pe internet). Echipa s-a păstrat, e aceeași care a organizat un eveniment similar anul trecut. Spun asta pentru că în martie anul trecut am fost la o întâlnire la clasicul local unde au loc şedintele ANRM și am prins tocmai această organizare. Am prins și o diversiune... aveam să-mi dau seama mai apoi citind Proiectul de Lege menționat care spunea că un stat poate avea mai multe zile naționale (să mai observăm că sărbătorim tot felul de Valentine`s Day, Halloween etc). Zicem diversiune pentru că prin afișul propus într-una de un domn Răzvan Sandu, evident simpatizant „Crin Antonescu președinte” și ANRM, se crea o concurență artificială între 10 mai și 1 decembrie, știută ca Zi Națională a românilor. Am insistat de față cu d-l Sandu și chiar am venit cu un afiș corectat (cu roșu). Și chiar dacă, pentru a nu crea diversiuni, am făcut un nou afiș (cel de la începutul acestei pagini), d-l Sandu tot pe a lui a ținut-o. Un alt afiș pe care îl tot distribuie dânsul e cel care stabilește sursele autentice de informare pentru restaurarea monarhiei („restaurare”: un termen totuși neinspirat, pentru că nu ne propunem să restaurăm întocmai - nici nu avem cum, ci, mai degrabă să readucem în zilele noastre). În acest afiș, desigur, ANRM deține controlul simpatiilor pro-monarhie - cine nu e în ANRM nu poate susține monarhia: chiar am ieșit că simțeam că e pierdere de timp. Iată cele două afișe:
Adevarata zi Surse ANRM
Iată și ce a spus însuși Regele despre 10 Mai. Nu suntem noi mai în chestiune decât însuși Regele pe care chiar spunem că îl susținem... dând pe dinafară? Noi, la pachet cu bloguri regale și alte emisiuni. Ne-a uimit și d-na Marilena Rotaru, veche realizatoare la TVR de emisiuni cu familia regală și copreședintă ANRM (nu degeaba găsește superlative pentru ANRM în emisiunea „Ora Regelui”). Deși ne obișnuise cu un stil muzeal-placid de prezentare, ne-a surprins cu iritarea feroce până la desfințarea „elementului dușmănos” la critica noastră că acest ANRM se mișcă prea greu: a spus că nu se poate face nimic, dacă apar astfel de critici, cu astfel de oameni. Am mai aflat de la Liviu Mihaiu, (vom găsi imediat probe, dacă ne dă în judecată, chiar dacă Liviu Mihaiu s-a uşchit când i s-au cerut detalii) că dânsa a monopolizat cauza facebook „REFERENDUM NATIONAL PT. TRANSFORMAREA ROMANIEI IN REGAT - ROMANIA MONARHIE CONSTITUTIONALA”, cauză care creștea fulminant pe vremea protestelor de acum un an, iarna, din Piața Universității, când oamenii îl chemau pe Rege ca pe o alternativă la politicienii pe care nici nu îi primeau între ei.


Redăm în finalul acestei paranteze de prospectare a ANRM previzibilul (nu credem că mai este cazul să mai aducem alte argumente... cel mai bine se lămuresc cititorii înșiși, noi am vrut doar să-i punem în gardă) „capac”. Unul din administratorii noștri a fost interzis pe evenimentul facebook inițiat de ANRM. Am adăugat și ceea ce s-a mai putut vedea pe facebook, dar s-a văzut ca notificare
Colaborare ANRM 1 Colaborare ANRM 2
Interesanta dorință de a colabora, mai ales după ce, pe evenimentul nostru, am încurajat la colaborare și am furnizat link-uri (și nu luăm exemplul lor să le ștergem) către alte două evenimente care își propun să serbeze 10 Mai în aceeași zonă, unul din evenimente fiind al ANRM. Obsesia monopolului, a voturilor, a „brănduirii” (termenul pe care l-am auzit prima dată la o ședință PNL) să vină și de la Crinuleț fanfaron, „tremur viața me, scaunul prezidențial și onorul nesigure”? Cel care altădată spunea că „restaurarea monarhie se va face prin sacrificiu prezidențial”? Întrebăm, încercăm să ne explicăm, și parcă prea se leagă... Unul din administratorii acestui site își amintește:

Nu mi-a venit să cred ceea ce a spus hotărât un tânăr „promițător” din PNL (cu, e drept, unele calități, dar nici să exagerăm) la o ședință ANRM, unde, desigur, era printre monarhiștii de frunte: „Crin Antonescu e ultimul președinte și apoi va fi monarhie”. Asta spunea Daniel Gheorghe, nu mai dezvolt despre discuțiile de la ședințele ANRM în legătură cu ceea ce se întâmpla în / cu PNL. Discuții care mi se păreau foarte plicticoase. Îmi aduc acum aminte și de un abil T(ineret)NL-ist, pe nume Constantin Manolache care, la propunerea mea de a ține un curs gratuit de programare într-un sediu PNL, ca ofertă PNL pentru cetățeni și muncă patriotică din partea mea a amânat câteva luni până în prejma alegerilor în cadrul TNL (chipurile începea și școala, dar cursul nu presupunea cunoștințe preliminare). Pentru ca abia atunci să lipească mii de fluturași pe care scria și „PNL organizează cursuri de programare” - numai eu avusesem această propunere, iar cursul, unul singur, nici nu începuse. Tineri revoluționari, numai că hămeseală era cam mare. Apoi, la un curs a venit o doamnă care se pretindea economist la RATB și își dădea tot felul de aere... că ea a învățat altfel la mastere etc. A doua zi, o cunoștință, ce frecventa acest curs, a luat bilete RATB de la dânsa. Nici măcar nu era în stația Master (ce de pe Bulevardul Iuliu Maniu). Relații mercantile, informatori... așa cred că gândesc mulți dintre politicienii de azi. V-am răbdat, dar nici chiar așa.


La ultimele două sondaje la scară națională, între formele posibile de guvernare, monarhia constituțională fost alegerea a aproape 20% din români, majoritatea dintre ei fiind cu studii superioare, deci putând dubla, poate chiar tripla acest procent prin expunere corectă către cei nehotărâți (peste 20%), dar și către ceilalți - marea majoritate neinformați: A INFORMA CORECT ESTE, CREDEM, PRIMA MISIUNE A CELOR CONVINȘI DE NECESITATEA READUCERII MONARHIEI. În plus, pentru a nu se mai întâmpa ce s-a întâmpat la referendumul de anul trecut, se preconizează scăderea cvorumului pentru referendum (inclusiv pentru cel de schimbare a Constituției) la 30% - vezi articolul. Și mai mult, monarhia constituțională este prima opțiune a românilor în sondaje, după republica prezidențială - actuala formă pe care actuala putere spunea că vrea să o schimbe, pentru a nu mai da șanse unui „președinte jucător”. Sau acum vrem un „președinte jucător reloaded”, cu câteva amendamente pe ici, colo, de ochii lumii? Schimbăm sau modelăm după interese personale?
Cum de nu își dau seama partidele că sprijinind readucerea monarhiei nu numai că ar intra în istorie, dar ar începe să-și recâștige oarece respect în ochii cetățenilor, imaginea întregului eșicher politic, după alegerile de anul trecut, devenind „fară ieșire” cea a unei clase politice expirate. Să observăm că USL nu se mai poate crede de mult în Opoziție, chiar dacă persistă grupuri gen „Alianța Usl Opoziția Unită”... oare acestă denumire să însemne că prin traseism, troc, eventual chiar mimarea adversității în fața cetățenilor-spectatori, în cadrul la aceleiași ieftine dramolete de aproape un sfert de secol (de exemplu, ce caută pe grupurile și paginile monarhiste „meciuri” USL vs. Băsescu?), și prin tot felul de alte diversiuni, acestă denumire să însemne că, sistemul politic în asamblul lui ține în primul rând să rămână închis, eventual aducând la suprafață tot oameni „de-ai noștri”??

Ce e așa complicat? Iată argumente.

Poporul va susține această schimbare. Iată „o voce umblată DIN POPOR” (înregistrare cu acordul omului). SINCERĂ, fără retorică ieftină. Am spus că „a fi domn” se știe bine ce însemnă în popor, cu toată îndoctrinarea înainte și după `89.


Cluburile monarhiste

Mai sunt și aparițiile care bat la porțile comicul absurdului ale cluburilor monarhiste de pe facebook. De exemplu, unul dintre administratorii acestui site s-a trezit facând parte din clubul monarhiștilor bihoreni, suceveni, vrânceni, doljeni etc. I-a spus celui care îl tot adăuga: poate la Dâmbovița să mă mai treci, că lucrez să-mi fac o casă la intrarea în județ. Excelsior 1, după ce s-au făcut aceste cluburi cam clonă (au facut și o hartă cu zonele acoperite... putea să apară și clubul din Mozambic): să ne numărăm, trimiteți e-mail la... Excelsior 2, site-ul nu mergea (nu mai arătăm prinscrem-uri...) și pentru un site la scară națională e prea sărăcăcios în informații esențiale despre monarhie și acțiuni de susținere / promovare. Cu totul alt suflu decât cel al timpului care nu mai are răbdare.
Până la urmă, corect, oamenii care produc conținut pe tema revenirii la monarhie pot fi în mai multe grupuri pentru a difuza, culege reacții, dar să știm a diferenția. Și fără a ne număra între noi.
În continuare, același administrator relatează câteva fapte „verificabile”.


Ong-uri

Am participat ca voluntar la campania pentru alegerile locale de anul trecut - l-am susținut pe Nicușor Dan, ne-a dezamăgit, ideea unor candidați independenți rămânând însă. Observație: cum spuneam „clasa politică e expirată de mai mulți ani”, citeam pe fețele oamenilor rezonanță maximă. Politicienii nu încearcă să schimbe realmente ceva, mai degrabă plătesc persoane în nevoi și neputințe să apară pe internet sau la așa-zise demonstrații... la intimidare sau ocupând „sectoarele”, ecranând. Realitatea însă nu se lasă „dusă”. Avem și o realizare cu care ne mândrim: împiedicarea demolării Fântânii din Piața Universității. Prin plantoane, petiții, apariții în presă, telefoane la d-l Mircea Diaconu etc.

La celălalt ONG, la ANRM, am dat și de alte personaje civice. Interesant cazul multiplilor (vice-)preeședinți. De exemplu, un domn Alexandru Cristian Surcel care se îmbracă rockărește, mai pune și o cruce, dar spune că monarhia nu trebuie neapărat legată de crucea creștină, că unii pot fi budiști. Persoană oratorică dublă: autor al apelului ANRM, apel interesant cu excepția strecurării unicei referiri nominale de politician - „eşecul pe toate planurile al regimului Băsescu”, dar și al unor elucubrații în caz de „nepliere”. Iată cum se luptă dânsul pentru coagula energii în jurul ANRM, ce cultură și stil regal de a se duela are acest „domn”
... După delir (stilul său complicat e numa` bun de a coagula oameni în jurul unei cauze), enciclopedicul „tribun” și-a dat cu stângul în dreptul: am venit la „comisia de etică”, dar el, cel care ceruse analizarea „cazului” în comisie, membru în comisie, a dat-o la pace. În afară de o persoană, toți ceilalți s-au făcut că nu văd... Și a știut toată lumea, deoarece lucrurile erau scrise în email-uri trimise pe grup. Eram curios să aflu la ședințele cui vin și am aflat. Aveți și niște imagini sugestive în bogata galerie a site-ului ANRM. Miau-miau făceau într-un splendid duet cei doi Cătălini (Șerban și Mihai, copreședinte, respectiv vicepreședinte ANRM), „vicleni copii de curte”. Foarte concentrată galerie de site de alianță națională.

ANRM a refuzat colaborarea... obsesia monopolului. Ne așteptam după ce i-am cunoscut îndeaproape. Nu ne facem o cauză din a ataca ANRM, dar avem datoria civică de a semnaliza. Cu rezervele menționate asupra dedicării pentru cauza în numele căreia pretind că sunt o alianță națională, îi vom pomeni, chiar dacă direcțiunea de acolo - mai toți având legături cu partidele (mulți cu PNL) - ar fi încântată ca noi să nu existăm :). Nu răspundem cu aceeași monedă meschină, nu interzicem susținătorii / anunțurile ANRM. Vom merge și la serbarea populară de 10 Mai: numai noi am fost în 2013. Sărbătoresc, deasupra meschinăriilor.


P.S. (2014, după penalizarea TVR pentru „marea ieșire” a d-nei Marilena Rotaru dintr-o emisiune „Ora Regelui”...)
Încurajăm ANRM & PNL să facă ceva mai concret pentru regalitate. Nu agitație, ci să ne facem că... sunt foarte multe de făcut. Regalitatea nu e produs de reclamă nici pentru vreun partid, nici pentru vreo asociație sau pentru vreun particular.Câteva concluzii

Am cunoscut din interior partidul(-ele), ong-ul(-urile)... sateliţii camuflaţi sau nu, "şmekeria" organizată: "păi tu cum crezi că se fac astea?!". Am făcut muncă patriotică, că ne place, sprijinind, întâi peneleu', apoi zisu' nicuşor independent, şi am demisionat chiar când începusem, chipurile, să fim întrebați de sănătate, ei fiind "pe (caşca)val", respectiv se organizau mai bine. Asta e, nu aglutinăm, nu ne place gargara în gaşcă. Ţinem la viaţă. Singurele repere rămase în picioare, aparent (numai) simbolice: REGELE ŞI SOCIETATEA CIVICĂ: nu spunem civilă pentru că avem în vedere mai ales cetăţeanul care, comentator geopolitic sau nu, e gata să-şi apere cetatea, să facă ceva concret pentru ea, are și altceva decât un „jos”. Politicienii și ceilalți - aici ajungem la un numitor comun - dacă gândim un pic în perspectivă, să promovăm în sensul acestor simboluri pentru a ne salva. Singura variantă plauzibilă de altceva.

E vorba de bun simț, de realism, de dedicare, dincolo de vorbe și afișări: acesta este criteriul. Să ne rugăm să trăiască Regele Mihai. Timpul nu mai are răbdare, nu e normal să ne lăsăm pe mâna politicienilor sau a ONG-urilor... am stat spectatori (exclusiv consumatori) destul. DACĂ ESTE SĂ SE ÎNTÂMPLE CEVA, ȘI SUNT ȘANSE MARI CONFORM SONDAJELOR, SE VA ÎNTÂMPLA PRIN MUNCA CONCRETĂ A CETĂȚENILOR. A MEA, A TA A NOASTRĂ. Fără sacoșe, ulei, țuică etc. Cum ne așternem, așa dormim. Noi și copiii noștri!

Criticații: poate citiți, vă gândiți un pic mai mult și vă ambiționați. Este ceea ce ne propunem și noi. Vom reuşi dacă ne punem "mintea, inima şi literatura" cât mai mulţi. Dacă vom distribui informaţie corectă şi concentrată cu orice ocazie.


P.S. (24.6.2013) ANRM a confirmat presimțirile : nu au fost prezenți cu niciun om de 10 Mai la evenimentul pe care îl anunțaseră cu tam-tam. Ceva e chiar putred cu acest ANRM. Iată o amenințare la care au „ajuns” unii după ce am postat link către informațiile de mai sus. Altă mostră... probabil un (alt) satelit. Nu credeți? Încercații, dar serios! Vă veți verifica și firma dacă e dependentă politic ;). Oricum, alianța e „cam gravă”. Lucrează într-un sens care vrea parcă să desumfle valul monarhic în creștere. Nu a reușit.